O kotlíkovom guláši sa dá povedať:
Toto charakteristické pastierske jedlo si prisvojuje najmä maďarská kuchyňa, ale typické je aj v kuchyni chorvátskej, slovinskej, slovenskej, českej a rakúskej. Vo Viedni je dokonca reštaurácia s priliehavým názvom Gulaschmuseum zameraná predovšetkým na guláše, jednou z jej špecialít je napríklad aj Znojemský konský guláš, niekedy ponúkajú guláš z kengury.
Na interne som našiel veľké množstvo receptov na guláš. Ja dávam prednosť poctivému hovädziemu gulášu varenému v kotlíku. Asi najlepší recept z tých čo som našiel je tento:
http://recepty-varenie.eu/recept/najlepsi-hovadzi-kotlikovy-gulas
V slovensku je populárny okrem hovädzieho aj bravčový alebo guláš zo zveriny. Vždy je základom cibuľa. Ideálne je smažiť ju na bravčovej masti. Podľa druhu mäsa a druhu receptu sa môžu pridať rôzne druhy korenia, ako je rasca, čierne korenie, nové korenie, jalovec, bobkový list, pálivá paprika, chilli, príp. iné... Vynechať sa určite nesmie červená paprika a aspoň štipku pálivého korenia. Na zahusťovanie by sa mal používať iba zemiak. V rýchlejších formách, kedy sa guláš nevarí viacero hodín (4 a viac) sa zvykne zahusťovať aj múkou, resp. zápražkou z múky. U nás si neviem guláš predstaviť ešte bez majoránu.
Recept, ktorý sa mi tiež celkom pozdával, je tento: http://www.receptiky.sk/kotlikovy-gulas/
Iné varianty, vhodné skôr na sporák a domácu prípravu sú napríklad tieto:
http://jedlikovo-vareni.blogspot.sk/2013/03/domaci-gulasova-polevka.html
http://www.varimevkuchte.sk/recepty/hlavne-jedla/bravcovy-gulas/
V iných krajinách, mimo strednej a východnej Európy, sa pod Gulášom chápe skôr pikantné dusené mäso. Spoločným znakom oboch viariant je veľa červenej mletej papriky a pikantná chuť. Aj keď guláš sa dá pripraviť i nepikantný, tradične sa skôr pripravuje pikantnejší. Takto pripravený guláš pripomína našincovi skôr perkelt.
Komentáre